sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Villapaidasta huiviksi

Aiemmassa haaste-postauksessani angstailin villapaidan tekemisen kauhua ja vaikeutta. No, tänään saatte esimerkin omasta villapaitaprojektistani..

Kaikki alkoi siitä, että äiti toi minulle Norjasta tuliaisena lankoja. Lankaa oli sen verran reilusti, että ajattelin tehdä niistä paidan ensimmäistä kertaa elämässäni. Löysin ihanan ohjeen neulottuun lyhythihaiseen paitaan ja lankakin täsmäsi ohjeeseen aika hyvin. Kaikki olisi ehkä mennyt kivasti, ellei väliin olisi tullut eräs muuttuva tekijä, minä neulojana. Tämä on oiva muistutus itselleni siitä, että niitä mallitilkkuja kannattaisi joskus neuloa. Nimittäin ohjetta noudattaen aloin paitaa tehdä helmasta ylöspäin, yksinkertaisesti pyöröpuikolla, jottei tulisi liian hankalia tilanteita vastaan. Kerros kerrokselta helma alkoi muotoutua, ollen lopulta n. 40 cm korkea. Olisin halunnut sovittaa, mutta en raaskinut ottaa työtä pois puikolta langan varaan. Virhe numero 2. Aloin jo silmämääräisestikin havaita paidan helman olevan melko laaja tyköistuvan sijaan. No, ajattelin vaihtaa mallia lennossa ja tehdä ison tunikamaisen neuleen. Aikansa katselin nurkassa lojuvaa työtä neuloen hetkittäin kerroksen eteenpäin. 

Sairaana ollessani meni totaalisesti hermo siihen paitatekeleeseen. Ja nyt voin sanoa, että oikeastaan paras ratkaisu sen paidan kohdalla oli juuri tämä hermon menetys. Päätin, että teen reunaan vielä pienen joustinneule-osuuden ja sitten päättelen koko työn pois vaivaamasta hermojani. Näin tein, ja samalla selvisi koko työn todellinen olemus. Ympärysmitaltaan tasan 150cm, korkeudeltaan 46cm. Olisi tullut usean henkilön yhteispaita tästä. Mutta onni onnettomuudessa, tuubihuiviksi se on lähestulkoon täydellinen! Mukavan ohut, mutta silti lämmin, kun menee 2-3 kertaa kaulan ympärille. 


Langat:
Sandnesgarn Mor Aase Baby villasekoitelanka
värit vaal.pun ja tummempi vaal.pun/pinkki
Drops Alpaca, väri vaaleanruskea (0302)
Puikot: pyöröpuikot koko 3Tässä se nyt on, kaikessa komeudessaan. Valitettavasti en saanut kuvattua sitä kaulassa, mutta tästä hahmottaa aika hyvin sen paita-huivi-näkökulman :D Ehkä tämän kokemuksen jälkeen uskaltaudun yrittämään uudelleen sitä paidan tekemistä, paksummalla langalla ja mallitilkun kera. Jos tuon jaksoin ohuella langalla väkertää niin miksen paksummalla sopivan kokoista paitaa? 2 kommenttia: